top of page

רוזציאה: מה זה, למה זה נגרם וכיצד מטפלים בזה


רוזציאה (באנגלית: Rosacea) היא מחלת עור כרונית אשר בדרך כלל מופיעה בעור הפנים. היא מתבטאת באדמומיות בפנים, נפיחות של נימי דם וכלי דם מורחבים קטנים ושטחיים, לרוב על האף, הלחיים, המצח, הסנטר.

מה גורם לרוזציאה?

הגורמים לרוזציאה אינם לגמרי ידועים. ככל הנראה מדובר בשילוב של נטייה גנטית וגורמים סביבתיים המרחיבים את כלי הדם. ישנם מספר גורמים המרחיבים את כלי הדם וחשוב להימנע מהם ככל הניתן. בין הגורמים: חשיפה לשמש, מאמץ גופני אינטנסיבי, משקאות חמים, מזונות חריפים, צריכת אלכוהול, מקלחת חמה, תכשירים קוסמטיים מסוימים, מזג אוויר חם, לחץ נפשי ועוד.

כמו כן, אצל נשים עם רוזציאה ישנה רמה גבוהה של טפיל בשם דמודקס (הקיים גם בעור בריא - אולם לא כולם מפתחים אליו תגובה) וחיידק הליקובקטר פירולי במעיים.

סוגי רוזציאה

קיימים ארבעה תת-סוגים של רוזציאה, למטופל יכול להיות יותר מתת-סוג אחד של רוזציאה:

  1. רוזציאה אריתמטית מציגה אדמומיות קבועה (אריתמה, אדמנת) עם נטייה לשטוף סומק בקלות. 

  2. רוזציאה תת-סוג 2 מציגה אדמומיות קבועה עם בליטות אדומות (פפולוטות); פצעונים מלאי מוגלה היכולים להימשך בין 1–4 ימים או יותר.

  3. רוזציאה פימטוס (אף) קשורה בדרך כלל עם רינופימה, הגדלה של האף. 

  4. רוזציאה של העיניים -  עיניים ועפעפיים מושפעים עשויים להיראות אדומים בשל טלנגיאקטזיה ודלקת, ויכולים להרגיש יבשים, מגורים, או גרגיריים. 

דרכי טיפול ברוזיציאה

קימות למעשה 2 דרכי טיפול:

  1. טיפול תרופתי

  2. טיפול באמצעות IPL

חשוב להדגיש כי לשתי דרכי טיפול אלו נדרש גם שינוי באורחות החיים. למשל, הימנעות מחשיפה לשמש, הקפדה על תזונה נכונה וניקוי עור הפנים על-ידי שימוש בתרחיצים מתאימים המסייעים להסרת עודף שומנים ופתיחת נקבוביות. שינוי אורחות חיים הוא כטיפול משלים בלבד והוא לבדו לא יעזור בעצירת המחלה.

הטיפול התרופתי, מתחלק לטיפול מקומי באמצעות קרמים ומשחות או טיפול באמצעות כדורים הטיפול התרופתי כולל קרם או ג'ל המכילים בנזולי פרוקסיד, חומצה אזלאית, טרטינוין או סוגים שונים של אנטיביוטיקה כגון ג'ל מטרונידזול.

במקרים קשים הרופא ימליץ על טיפול אנטיביוטי דרך הפה ממשפחת הטטרציקלינים כגון מינוקסין ודוקסילין למספר חודשים תוך מעקב רופא עור. אפשרות נוספת היא רואקוטן (נגזרת של ויטמין A  במינון של 20 מ"ג 2-3 פעמים בשבוע תוך מעקב רופא עור וביקורת של בדיקות דם).

במקרים רבים לא די בטיפול אנטיביוטי והטיפול יתווסף לטיפול באמצעות IPL. טיפול ב- IPL הוא טיפול בנגעים שמקורם בכלי דם (רוזציאה, הרחבת כלי דם), באמצעות קרני אור. במהלך הפרוצדורה נפלטות פעימות אור בעוצמה גבוהה אל השכבות השטחיות של העור, וגורמות להפחתת כמות המלנין ו/או כלי הדם ובנוסף מגרות יצירת עור חדש בעל מראה בריא ורענן. קרן האור נספגת על ידי אוקסיהמוגלובין ופוגעת בכלי הדם הקטנים. הטיפול אינו כואב וזמן ההחלמה מינימאלי. 

הטיפול ברוזציאה אינו מרפא את המחלה ותוצאותיו הנראות לעין הן במונחים של הפחתת כמות האדמומיות בפנים ונגעים דלקתיים, ירידה במספר, משך ועוצמת ההתלקחויות, ותסמינים של גירוד, צריבה, ורכות.

Comments


bottom of page